KURSUS PENAMBAHBAIKAN POLISI KEWANGAN PEJABAT BENDAHARI 1-2 JUN 2023

KURSUS PENAMBAHBAIKAN POLISI KEWANGAN PEJABAT BENDAHARI

Shah Alam, 2 Jun 2023 – Kursus Penambahbaikan Polisi Kewangan Pejabat Bendahari Universiti Selangor (UNISEL) yang diadakan pada 1 dan 2 Jun 2023 telah berjaya dilangsungkan dengan jayanya. Kursus ini bertujuan untuk meningkatkan kecekapan dan kefahaman staf dalam menguruskan kewangan universiti dengan lebih efektif dan berkesan.

Kursus yang berlangsung selama dua hari ini melibatkan lima unit utama dalam Pejabat Bendahari UNISEL, iaitu:

1. Unit Laporan, Bajet & Percukaian
  2. Unit Kewangan Pelajar & Kawalan Kredit
  3. Unit Perolehan
  4. Unit Pembayaran
  5. Unit Pentadbiran & Pendahuluan

Dalam ucapan pembukaan, Ketua Pejabat Bendahari, Puan Siti Aisyah Binti Omar, menekankan pentingnya kursus ini bagi memastikan setiap staf memahami dan mematuhi polisi kewangan yang ditetapkan. Beliau turut menggariskan objektif utama kursus, iaitu untuk meningkatkan kecekapan pengurusan kewangan serta memastikan ketelusan dan integriti dalam semua proses kewangan universiti.

Kursus ini merangkumi pelbagai topik penting seperti pengurusan laporan kewangan, penyediaan bajet, pengurusan percukaian, kawalan kredit pelajar, prosedur perolehan, proses pembayaran, dan pentadbiran kewangan. Setiap unit telah diberi peluang untuk berkongsi cabaran yang dihadapi serta penyelesaian terbaik untuk mengatasi masalah tersebut.

Di samping itu, sesi interaktif dan latihan praktikal turut diadakan untuk memastikan peserta dapat mengaplikasikan pengetahuan yang diperoleh dalam tugas harian mereka. Para peserta juga diberi peluang untuk berbincang dan bertukar pandangan bagi meningkatkan lagi kualiti pengurusan kewangan di UNISEL.

Penyertaan aktif dan komitmen tinggi daripada semua peserta telah menyumbang kepada kejayaan kursus ini. Kursus ini diharapkan dapat memperkukuhkan lagi sistem kewangan UNISEL dan memastikan pengurusan kewangan yang lebih cekap dan berkesan pada masa hadapan.

TEAMBUILDING PEJABAT BENDAHARI TAHUN 2022

TEAMBUILDING PEJABAT BENDAHARI TAHUN 2022 Pada 26 dan 27 November 2022, Pejabat Bendahari telah menganjurkan program teambuilding tahunan yang bertempat di My Gopeng Resort Eco Green, Gopeng, Perak. Program ini