PROGRAM PERARAKAN DAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT UNIVERSITI SELANGOR TAHUN 1444H/2022M

Tarikh: 12 Oktober 2022
Tempat: Kampus Bestari Jaya, Universiti Selangor (UNISEL)
Tema Pejabat Bendahari: Warna Hitam

Pada 12 Oktober 2022, Universiti Selangor (UNISEL) telah menganjurkan Program Perarakan dan Sambutan Maulidur Rasul peringkat universiti bagi tahun 1444H/2022M. Acara yang diadakan di Kampus Bestari Jaya ini telah dihadiri oleh kakitangan, pelajar, dan tetamu jemputan, yang bersama-sama memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW dengan penuh kegembiraan dan keinsafan.

Tema Pejabat Bendahari: Warna Hitam

Pejabat Bendahari menyertai acara perarakan dengan tema warna hitam. Staf Pejabat Bendahari tampil dengan busana serba hitam yang elegan, melambangkan kesederhanaan dan keteguhan dalam memperingati Maulidur Rasul. Kesatuan dan semangat persaudaraan jelas terpancar sepanjang perarakan tersebut.

Acara Perarakan

Program dimulakan dengan perarakan yang bermula dari perkarangan utama kampus hingga ke Dewan Utama. Perarakan ini disertai oleh pelbagai jabatan dan fakulti yang tampil dengan tema masing-masing, sambil mengalunkan selawat dan memegang sepanduk yang menzahirkan kecintaan kepada Nabi Muhammad SAW. Suasana penuh keberkatan dan kemeriahan mengiringi setiap langkah perarakan.

Setibanya di Dewan Utama, majlis diteruskan dengan ucapan alu-aluan daripada YBhg. Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Bin Othman, Presiden & Naib Canselor UNISEL. Dalam ucapannya, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan menekankan pentingnya mengambil iktibar daripada sirah Nabi Muhammad SAW dalam kehidupan seharian dan mengamalkan nilai-nilai murni yang diajarkan oleh baginda.

Program Perarakan dan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Universiti Selangor tahun 1444H/2022M berakhir dengan jayanya. Sambutan ini bukan sahaja mengeratkan hubungan antara warga universiti tetapi juga memperkukuhkan semangat keislaman dan kecintaan kepada Rasulullah SAW.

Setinggi-tinggi penghargaan diucapkan kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini. Semoga sambutan ini akan terus menjadi tradisi tahunan yang dinanti-nantikan dan menjadi platform untuk mengukuhkan keimanan dan ukhwah di kalangan warga UNISEL.